veikkamattila1 The battleline between good and evil runs through the heart of every man.

Pääsin Jeesuksen avulla yliopistoon ja valmistuin sieltä Hänen avullaan

Vuonna 2010 hain opiskelemaan kolmatta kertaa historiaa ja varavaihtoehtona ympäristöekonomiaa: En läpäissyt historian valintakokeita ja ympäristöekonomiasta sain selville, etten ollut sisään valittujen joukossa. Petyin ja masennuin hieman, sillä olin jo kolmannen kerran jäänyt yliopiston ulkopuolelle. Kuitenkin yhtenä heinäkuun aamuna heräsin puheluun. Se oli Helsingin yliopistosta ja sieltä kysyttiin, halusinko ottaa vastaan opiskelupaikan ympäristöekonomiaan toiselta varasijalta, sillä paikan saanut ilmoitti, ettei halunnut paikkaa. Ilmoitin, että haluan ja sain sen. Tämä sai mielialani muuttumaan hetkessä iloiseksi ja riemuitsin vanhempieni kanssa.

En saanut paikkaa omien valintakoepisteiden perusteella, vaan sen takia, että toinen peruutti opiskelupaikkansa. Kyse oli siis armosta, jota silloin en vielä tajunnut saaneeni.

Opinnot alkoivat yliopistossa ja ne olivat hyvin mielenkiintoisia ja sujuivat kohtuullisesti. En kuitenkaan ollut oman ryhmäni parhaita opiskelijoita. Opiskelujeni alussa halusin parantaa englannin kielen taitojani ja oppia luontevaksi asioimaan ulkomaalaisten kanssa. Siksi liityin kansainväliseen opiskelijajärjestö AIESEC:iin. Oltuani sen toiminnassa mukana muutaman vuoden sain ajatuksen lähteä vaihtoon. Halusin valita maaksi Yhdysvallat, koska ajattelin, että on itse mentävä katsomaan, ovatko maahan liittyvät kliseet totta.

Pääsin kansainvälisen ISEP-vaihdon kautta Washingtonin osavaltioon Yhdysvalloissa. Lähdin Yhdysvaltoihin elokuussa 2013. Toisena päivänä saavuin vaihtoyliopistoni kampukselle ja yllätyksenä siellä oli kristittyjä opiskelijoita vastaanottamassa minua ja muita. Tajusin, mistä oli kyse, mutta ajattelin, että tässähän on niitä amerikkalaisia, joiden kanssa hengatessa saa varmasti parannettua englannin kieltä enkä minä pelkää heitä. Siten aloin viettää aikaa kristittyjen opiskelijoiden kanssa ja liityin heidän Raamattupiiriinsä. Melko nopeasti aloin tajuamaan, että olin paennut totuutta Jumalasta koko ikäni pelkuruuden tähden eli olin suonut uskovaisille kernaasti heidän uskonsa, mutta kysyttäessä omaani, suutuin. Yhdysvalloissa päätin, että tämä on minun elämäni ja päätin lähteä seuraamaan Jeesusta.

Olin Washingtonin osavaltiossa kymmenen ikimuistoista kuukautta. Tajusin siellä, että palaan Suomeen eikä minulla ollut hajuakaan suomalaisista seurakunnista. Pyysin, että puolestani rukoiltaisiin hyvän seurakunnan löytämistä. Rukous toteutui vain viisi päivää Suomen tuloni jälkeen Helsingissä: Lähdin vierailemaan Siiloan-seurakuntaan ja jäin sille tielle: Otin kasteen vastaan ja sain täyttyä Pyhällä Hengellä.

Jatkoin yliopisto-opintojani normaalisti, mutta nyt uuden silmin. En enää osallistunut opiskelijajuominkeihin, mutta suoritin kursseja ihan samalla tavalla. Pääsin myös avustajaksi Ekonometrian kurssille ja yliopiston maksamaan palkkatukiharjoitteluun Finprolle.

En jäänyt Helsingin yliopistossa hengellisesti täysin yksin, sillä löysin Helsingin yliopistosta OPKO:n uskovaiset opiskelijat ja kävin heidän raamattupiirissään muutaman kuukauden. Pääasiassa kuitenkin osallistuin säännöllisesti oman seurakuntani kokouksiin. Kurssisuoritukseni jatkuivat kohtuullisina.

Tarinaani sisältyy myös vaikeuksia. Kärsin vuonna 2016 puoli vuotta univaikeuksista niin, että ne alkoivat marraskuussa 2015 ja katosivat kesäkuussa 2016. Sen jälkeen kärsin uudestaan niistä vuoden 2016 lopusta vuoden 2017 syyskuuhun. Univaikeuteni olivat sellaisia, että meni sänkyyn noin kello 24.00 aikaan, mutta en saanut juuri nukutuksi yö yön jälkeen, viikko viikon jälkeen. Tietysti välissä saattoi olla muutama paremmin nukuttu yö. Tästä seurasi se, että mieleni ei toiminut tiettyinä iltapäivän tunteina juuri ollenkaan eikä ajatustyö luonnistunut näinä tunteina. Lisäksi monet päivät tuntuvat siltä kuin että kulkisin sumussa. Onneksi henkinen toimintakykyni palasi iltaisin.

Vuonna 2017 löysin Jumalan johdatuksesta kenialaisen uskonsisaren, tohtorikoulutettavan maatalousekonomiasta. Hänen kanssansa ja erään kolmannen ghanalaisen pastorin ja myös maatalousekonomian tohtorikoulutettavan kanssa aloimme rukoilla Viikin Infokeskuksessa.

Graduaiheeni sain professorilta ja toisin kuin vuosia aiemmin olin suunnittelut, minulla ei ollut mitään vahvaa sisäistä tunnetta aiheesta eikä mitään ulkopuolista toimeksiantajaa, jolle gradu olisi tehty. Graduni kanssa sain oppia kärsivällisyyttä ja siinä meni kokonaisuudessaan yli vuosi. Menetin välillä hermoni odottamisen kanssa, mutta Jumala rauhoitteli minua. Kirjoitin gradua lähinnä illoin, kun mieleni taas toimi jotenkin.

Opiskelujen aloittaminen Helsingin yliopistossa oli Jumalan johdatusta ja suunnitelmaa. Jumala suunnitteli polkuni niin, että lähdin vaihtoon ja löysin siellä Jeesuksen. Tämän jälkeen Jumala johdatti minut takaisin yliopistoon opiskelemaan lisää ja valmistumaan. Valmistuin huhtikuussa ja nyt elän päivä päivältä ja viikko viikolta Jumalan johdatuksessa ymmärtääkseni Jumalan suunnitelman työelämää ja muuta elämään varten (lue elämä-sanat=Jeesus).

On hyvä sanoa myös muutama sana Helsingin yliopistosta: Sen uskotaan olevan yksi Suomen ateistisimpia työpaikkoja ja opiskelupaikkoja tai sillä on ainakin sellainen maine, että sinne saatetaan ehkä tulla uskovana, mutta sieltä lähdetään ateistina. Kuitenkin tämä on vain puolitotuus, sillä Helsingin yliopistossa esimerkiksi aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala on uskovainen kristitty ja samalla yliopiston menestyneimpiä (geotieteiden viitatuin tutkija) ja tunnetuimpia professoreita. Lisäksi hänen tutkimusryhmässään ja esimerkiksi Ilmatieteen laitoksella on töissä useita uskovaisia tutkijoita tai luonnontieteilijöitä.

Niin ikään oma esimerkkini todistaa, että mielikuvat Helsingin yliopistosta pelkkänä ateistien yhteisönä tai paikkana, jossa kristinuskolla tai Jeesus nimellä ei ole mitään asemaa, ovat paikkansa pitämättömiä: Sen sijaan Helsingin yliopistossa opiskelee ja työskentelee joukko kristittyjä, jotka eivät pelkää tuoda esiin vakaumustaan. Minulla onkin harras toive siitä, että vielä joskus tulevaisuudessa Helsingin yliopisto on sadoille ellei tuhansille opiskelijoille paikka, johon he menevät sisään ateisteina ja tulevat ulos uskovina kristittyinä.

Joka tapauksessa kiitos kuuluu yksin Jeesukselle siitä, että armosta pääsin yliopistoon opiskelemaan, armosta tulin uskoon siellä ja armosta valmistuin sieltä. Kiitos ja ylistys Hänelle siitä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tällä kirjoituksella pääsee puolestaan Vapaavuoroon.

Toni Rintala

"En saanut paikkaa omien valintakoepisteiden perusteella, vaan sen takia, että toinen peruutti opiskelupaikkansa."

Mutta koepisteiden ansiosta olit varalla ;)

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Onnea ja siunausta Veikka valmistumisesi johdosta! Kiitos todistuksen sanasta. Johdatusta eteenpäin. Kaikkea hyvää ja Jumalan johdatusta elämääsi edelleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko sinulla käsitystä siitä miksi Jumala valitsee vain tietyt ihmiset kuvailemallasi tavoin löytämään "tien itsensä luokse"? Miksei hän valitse jokaista ja anna kaikille odottamattomien yhteensattuman kaltaisten tilanteiden kautta armoa ja tukea? Ymmärsin kirjoituksestasi, ettet suinkaan ollut etukäteen rukoillut uskoon tulemista, vaan se tapahtui mielestäsi puhtaasti Jumalan päätöksen vuoksi.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Itseasiassa Jumala on kuitenkin Juha valinnut myös Sinut!

..... niinkuin hän ennen maailman perustamista oli hänessä valinnut meidät olemaan pyhät ja nuhteettomat hänen edessään, rakkaudessa,

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Minkähän takia Jeesus jättää vuosittain suuren määrän nuorista ilman opiskelupaikkaa.
Minun poika on tällä hetkellä valintakokeissa. Onpa hyvä tietää, että jos muuten ei pääse niin sanotaan Jeesukselle, että antaa pojalle opiskelupaikan.
Kiitos vinkistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei Jeesuskaan voi antaa paikkaansa, kuin yhdelle. Yhteishaussa kun on samat säännöt kaikille, eikä Jeesuskaan saa kuin yhden opiskelupaikan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Entä teologinen tiedekunta : Isä, Poika ja Pyhä Henki .

Pyhää Kolminaisuutta ei voi jakaa : yksi on kolme ja kolme on yksi.

Voisiko mitenkään tulkita Jeesuksen kiintiötä itse asiassa kolmeksi paikaksi ?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Tuo lienee poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ei selvinnyt tekikö Jeesus valintakokeen jolla Veikka sai varasijan vai Jeesus oli se joka jätti paikkansa auki Veikalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Veikka pääsi opiskelemaan vasta toiselta varasijalta, joten on myös mahdollista , että Jeesus itse oli ollut ensimmäisellä varasijalla.

Jeesuksen luopuminen opinto-oikeudestaan ei vielä taannut Veikalle pääsyä opiskelemaan.

On kyseessä väärinkäsitys tai ihme.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minkä tähden pitää edes mennä opiskelemaan, tai töihin, jos on kerran noin hyvä suhde tuonne jonnekin?

Eikäs kannattaisi vaan oleskella ja luottaa siihen, että tuo kaveri yllä jeesaa, jos meinaa mennä elämä perseelleen.

Pitäiskö kokeilla itekkin?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ei se taida riippumattoa tarkoittaa, mutta kokkeile vaan!
Se on seikkailu.- Tavallaan silloinkin kun paino on raskas,
eikä tietä nää. Kuitenkin taustalla tietoisuus syvimmästä onnesta Jumalan yhteydessä.

Juha Hämäläinen

On hauska kuulla, että olet sitkeydellä päässyt opiskelemaan pitkään. Mutta sitten tarttis töihinkin mennä.

Meillä on suuri joukko nuoria, joilla on useampi kuin yksi koulutus, mutta töissä he eivät ole juuri ehtineet olla edes 30v ikään mennessä. Ongelma syntyy siitä, että yhteiskuntamme ilmainen koulutus ja muut palvelut romahtavat, jollei synny verotuloja.

Lapsuudenystäväni, joka jäi vanhuuseläkkeelle viime vuonna, pyydettiin takaisin monttuhommiin Helsingin kaupungin katurakennuksille rakentamaan katukaivoja ja kaapeleita sekä viemäreitä ja kaukolämpöä lapion varressa montun pohjilla. Hän on jatkuvasti 14 tunnin työvuoroissa kovassa fyysisessä työssä sateella, pakkasella ja helteessä.

Hän palasi töihin, koska nuoria ei niihin kuulemma saa eikä hänen eläkkeensä ole suuri, koska hänellä ei itsellään ollut mahdollisuutta opiskella ja päästä hyvälle palkalle ja eläkkeelle.

Pitkä jorinani yhteenvedettynä tarkoittaa, että on välttämätöntä, että koulujen jälkeen nuoret tekevät riittävän pitkään töitä tuotannossa, mielellään maksavat paljon veroja ja tuottavat myös työllään paljon.

Älä käsitä kirjoitustani väärin, se ei ollut moite sinua kohtaan vaan syntyi juttusi herättämänä. Onnea opinnoissa ja töissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mukava välillä kuulla järjen ääntäkin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kitjoituksestasi paistaa läpi vähän sellainen mentaliteetti, että tulet matkasi varrella tarvitsemaan Jumalaa vielä moneen otteeseen, että menestymisesi yhteiskunnassa olisi taattu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onneksi olkoon valmistumisesi johdosta ja menestystä jatkoonkin. Me syntiset tarvitsemme armoa, täydelliset ja synnittömät eivät.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Johdattiko Jeesus sinut Aito avioliitto -yhdistykseen?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos Jeesus auttoi sinua valintakokeissa, voi olla että syyllistyit vilppiin. Kokeet pitää tehdä itse eikä kaverilta saa kurkkia.

Itse pääsin aikoinaan Helsingin yliopistoon opiskelemaan myöskin armosta. Katsoivat ilmeisesti noin hölmöä meillä ei vielä ole täällä ollut joten sisään vaan. Voi tietysti olla että valintakoepisteet riittivät armoon kun ylittivät rajat kirkkaasti.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kiitos Veikka elämänmakuisesta kirjoituksesta, ja uskalluksesta olla heikko!
Se on harvinaista ja puhuu suuresta perus-vilpittömyydestä.
Moni täällä jopa kateudesta vihreänä kirjoitustasi lukenut,
toiset oman itseriittoisuutensa harhauttamana pilkka kielellään,

tai sitten kulkeneet ajatuksissaan sitä kipeää polkua;

ei Jumala minua vaan muista!
.
Kyllä muistaa, nimeltä jopa!

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Veikka antaa esimerkillään rohkeuden lapsen uskaliaaseen asenteeseen: - --
- kadehdittavaa;

Room. 1:7 kaikille Roomassa oleville Jumalan rakkaille, kutsutuille pyhille.

Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Väite yliopiston tai minkä tahansa muun laitoksen ateistisuudesta on outo. Olen työskennellyt yliopistossa 30 vuotta enkä pysty sanomaan sieltä yhtään ateistia. Sellaisesta ei koskaan puhuttu. Monen mielestä sellainen puhe ei kuulu työpaikalle.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Veikka tarkottaa varmaankin teologista tiedekuntaa, kun sitä koskien sanotaan; että "aloitti kuinkas se nyt oli..... " aloitti uskossa ja päätti Helsingissä;" jolla irvitään teol:n tiedekunnan Räisäs-lähtöistä opetusta ja uskon menettämistä siellä!

Toimituksen poiminnat