veikkamattila1 The battleline between good and evil runs through the heart of every man.

Israelista lahjonnasta ja muista rikoksista tuomitut ja epäillyt johtajat

Ezer Weizman, Israelin 7. presidentti erosi virastaan sen jälkeen kun Israelin valtakunnansyyttäjät julkaisivat raportin siitä, että hän oli vastaanottanut enemmän 300 000 dollarilla rahalahjoja kahdelta liikemieheltä toimiessaan Israelin parlamentin jäsenenä eikä hän ollut ilmoittanut saamistaan rahalahjoituksista asianmukaisesti viranomaisille. (Tosin Guardian lehti sanoo, ettei Heizman koskaan kieltänyt saaneensa Saroussilta lahjoja, mutta koska hän piti niitä henkilökohtaisina lahjoina ei niistä tarvinnut ilmoittaa). Lisäksi asiaan liittyvän poliisitutkinnan mukaan toinen miljonääreistä, ranskalainen Eduoard Saroussi oli antanut Weizmanin tyttärelle 100 000 dollaria ja lahjoittanut auton Weizmanille itselleen. Poliisitutkinnassa kävi myös ilmi, että Saroussi olisi etsinyt Weizmanin apua edistääkseen Saroussien liiketoimia Israelissa ja yleensä häneen kohdistuneessa poliisitutkinnassa löydettiin todistusaineistoa tai näyttöä petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Valtakunnan syyttäjän raportin mukaan presidentin käytös aiheutti vahinkoa kansalaisille ja vahingoitti kansalaisten uskoa valittuihin johtajiin, mutta raportin mukaan syytteitä ei kannattanut nostaa, koska rikokset olivat vanhentuneita jo vuonna 2000. Siten Ezer Weizman joutui eroamaan heinäkuussa 2000 ennenaikaisesti presidentin virastaan.

Moshe Katsav, Israelin 8. presidentti toimi Israelin presidenttinä vuosina 2000-2007. Vuonna 2007 valtakunnansyyttäjä Mazuz ilmoitti, että hän harkitsee Katsavin syyttämistä raiskauksesta, seksuaalisesta häirinnästä, luottamusaseman väärinkäytöstä, rikoksesta oikeudenkäyntiä vastaan, todistajan uhkailemisesta ja petoksesta. Israelin presidentillä on syytesuoja toimiessaan presidenttinä, mutta presidentti jättäytyi kolmeksi kuukaudeksi pois virastaan. Vuonna 2009 hänen virkakautensa jälkeen Katsavia vastaan nostettiin virallisesti syytteet raiskauksesta ja muista seksuaalirikoksista.  Vuonna 2010 oikeus tuomitsi Katsevin syylliseksi kahteen raiskaukseen, kahteen seksuaaliseen häirinnän tekoon, säädyttömään tekoon käyttäen voimaa, todistajan häirintään (uhkailuun?) ja rikokseen oikeudenkäyntiä vastaan.  Oikeus tuomitsi hänet seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen ja kahden vuoden ehdolliseen rangaistukseen ja maksamaan yhdelle uhreista 100 000 shekeliä ja toiselle 25 000 shekeliä.  Katsav valitti tapauksestaan korkeimpaan oikeuteen, mutta se piti hänen tuomionsa voimassa. Katsav aloitti vankeusrangaistuksensa vuonna 2011 ja hän istui seitsemän vuoden rangaistuksestaan 5 vuotta. Vuonna 2016 hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen.

Yitzhak Mordokai toimi puolustus- ja liikenneministerinä vuosina 1996 ja 2001. Mordokai joutui eroamaan ministerin tehtävästään, kun häntä vastaan nostettiin syyte hänen sotilasuransa aikana tapahtuneesta seksuaalisesta väärinkäytöksestä. Vuonna 2001 hänet tuomittiin kahden naisen seksuaalisesta ahdistelusta ja käsiksi käymisestä (assault?) vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen rangaistukseen. Tuomionsa jälkeen hän erosi Israelin parlamentista, mutta ei menettänyt sotilasarvoaan kenraalimajurina.

Ehud Olmert toimi Israelin kabinettiministerinä vuosina 1988-1992 ja Israelin pääministerinä vuosina 2006-2009. Ministeripestiensä välissä hän toimi Jerusalemin pormestarina vuosina 1993-2003.  Vuonna 2012 Ehud Olmert tuomittiin luottamusaseman väärinkäytöstä sijoituskeskuksen tapauksessa vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 75 000 shekelin sakkoihin (21 000 $). Vuonna 2014 hänet tuomittiin Pyhänmaan tapauksessa lahjuksien vastaanottamisesta kuuden vuoden vankeusrangaistukseen ja 1,5 miljoonan shekelin sakkoihin. Oikeuden mukaan hän oli Jerusalemin pormestarina toimiessaan hyväksynyt 560 000 sekelin lahjuksen ja valehdellut siitä oikeudelle.  Joulukuussa 2014 Olmertin entinen valtiosihteeri Zaken kertoi uutta todistusaineistoa siitä, että Olmert oli tarjonut Zakenille 10 000 dollaria jokaisesta kuusta jonka hän viettäisi vankilassa ottaen syyn niskoilleen Pyhänmaan tapauksesta. Maaliskuussa 2015 Ehud Olmert tuomittiin petoksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja veronkierrosta Morris Talanskin tapauksessa 8 kuukauden vankeusrangaistukseen ja 100 000 sekelin sakkoihin.  Tuomiossa Olmertin kerrotaan vastaanottaneen rahakirjekuoria ja käyttäneen varoja yksityisesti ilmoittamatta siitä. Hänet tuomittiin lisäksi oikeuden estämisestä liittyen nimenomaan hänen sihteerinsä tapaukseen. Toisin sanoen Olmert tuomittiin rikoksista, joihin hän syyllistyi sekä toimiessaan Israelin kauppaministerinä että Jerusalemin pormestarina. Vuonna 2017 Ehud Olmert armahdettiin ehdonalaiseen kärsittyään vankeustuomiotaan vain vuoden ja neljä kuukautta hänen kahden vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistuksestaan.

Uri Lupolianski toimi Jerusalemin pormestarina vuosina 2003-2008. Vuonna 2011 häntä vastaa nostettiin syyte lahjusten antamisesta tai vastaanottamisesta eräissä kiinteistöyrityksiin liittyvissä asioissa. Vuonna 2014 hänet tuomittiin lahjusten vastaanottamisen hyväksymisestä kuudeksi vuodeksi vankeuteen ja 500 000 shekelin sakkoihin.  Oikeuden mukaan hän ei itse vastaanottanut lahjuksia, mutta ohjasi niitä perustamansa hyväntekeväisyysjärjestön tukemiseen. Kuitenkin vuonna 2015 Israelin korkein oikeus muutti hänen vankeustuomionsa kuuden kuukauden yhdyskuntapalvelukseksi johtuen hänen vakavasta sairaudestaan.

Yona Metzger toimi askenaasien juutalaisten päärabbina vuosina 2003-2013. Vuonna 2005 Israelin poliisi aloitti esitutkinnan liittyen Metzgeriin esitettyihin petos- ja lahjussyytöksiin. Kuitenkin vuonna 2006 valtakunnansyyttäjä Mazuz ei nostanut häntä vastaan syytteitä vedoten todistusaineiston riittämättömyyteen, mutta vihjasi, että Metzgerin olisi silti tarpeen erota, koska tutkinnan aikana Metzgeristä oli tullut esille häiritsevää aineistoa. Monet rabit asettuivat puolustamaan Metzgeriä ja Metzger teki Israelin korkeimmalle oikeuden vetoomuksen, jossa vaati Mazuzia poistamaan raportistaan vihjaukset, joita hän piti juoruina. Vuonna 2007 korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinisch suositteli Mazuzia uudellen kirjoittamaan raporttinsa ja poistamaan vihjaukset.

Vuonna 2013 Metzgerin tilanne muuttui. Israelin kansallinen talousrikostentutkinta yksikkö teki kotietsinnän Matezgerin taloon ja toimistoon vedoten, että Metzgeriä on syytä epäillä lahjusrikoksesta, petoksesta ja rahanpesusta. Häntä epäiltiin ottaneen omaan taskuunsa satoja tuhansia sekelien arvoisia lahjoja, jotka oli tarkoitettu kolmannen sektorin järjestöille. Metger pidätettiin marraskuussa 2013 ja vuonna 2015 valtakunnansyyttäjä Yehuda Weinstein nosti syytteen Metzgeriä vastaan lahjuksien vastaanottamisesta, yrityksestä hiljentää todistajia ja rikostutkintaan sekaantumisesta tai sen estämisestä.

Vuonna 2017 Jerusalemin piirioikeus tuomitsi Metzgerin kolmen ja puolen vuoden vankeuteen ja 5 miljoonan shekelin (1,3 miljoonan dollarin sakot) sakkoihin lahjuksien vastaanottamisesta sen jälkeen, kun hän suostui tunnustamaan tekemänsä rikokset alempaa lahjusvankeustuomiota vastaan. Metzgerin tapauksessa syyttäjä nostamat syytteet koskivat lahjuksen lisäksi petosta, luottamusaseman väärinkäyttöä, vilpillisen henkilökohtaisen edun hankkimista, varkautta, rahanpesua ja verorikkeitä, mutta syyttäjä luopui osasta näitä syytteitä Metzgerin tunnustuksen jälkeen. Syyttäjän mukaan Metzgerin autonkuljettaja toimi lahjuksien vastaanottajana ja hän oli myös syytettynä lahjusten vastaanottamisesta. Metzgerin esitetään pitäneen kaikista lahjuksista itsellään 7 miljoonaa shekeliä. Niin kutsutussa kääntymistapauksessa, Metzgerin esitettiin vastaanottaneen suuri summia lahjuksina ulkomaalaisilta, jotka halusivat kääntyä juutalaiseen uskontoon tai halusivat selvennystä siitä, että olivatko he juutalaisia päärabbi-instituution kriteerien mukaan. Niin ikään hänen esitettiin siirtäneen omaan käyttönsä 30-40% lahjoituksista, jotka olivat tarkoitettu hyväntekeväisyysjärjestöille vastineena tuestaan ja toimistaan näiden järjestöjen puolesta.

Entinen Israelin shephardijuutalaisten päärabbi Bakshi-Doron  tuomittiin petoksesta vaikeutetuissa olosuhteissa, asiakirjojen väärentämisestä, luottamusaseman väärinkäytöstä ehdonalaiseen vankeusrangaistukseen ja 250 000 sekelin sakkoon bonusskandaalin nimellä tunnetussa tapauksessa. Kyseisessä skandaalissa Bakshi-Doronin johdolla rabit myönsivät vuosina 1993-2003 väärennettyjä rabbisuosituksia yli 1000:lle poliisille ja turvallisuuspalvelun henkilöille, joille suositukset toivat 2000-4000 sekelin palkan korotuksen kuukausipalkkoihin. Bakshi-Doron tunnusti, että monet suosituksen saaneet eivät täyttäneet suosituksen liittyviä, vaadittuja pätevyysvaatimuksia. Kaiken kaikkiaan tämä skandaali aiheutti julkiselle sektorille satojen miljoonien sekelien tappiot.

 

Nykyiseen pääministeriin, häneen vaimoonsa ja lähipiiriinsä liittyvät rikosepäilyt

 

Tapaus 1000: Rikostutkintaa on tehty pääministeri Benjamin Netanjahun saamista arvokkaista lahjoista muutamilta miljardööreiltä, kuten James Packerilta ja Arnon Milchanilta. Tutkinnan keskiössä ovat kalliit, satoja tuhansia sekeleitä maksaneet sikarit, shampanja, korut Netanjahun vaimolle Saralle.  Netanjahun perhe on puolustautunut, että kyse on pelkästään ystävien välisistä hyväksyttävistä lahjoista. Poliisi on suositellut tutkimuksen jälkeen syytteen nostamista, mutta asia on valtakunnansyyttäjän syyteharkinnassa mahdollisesti jopa kuukausia.

Sara Netanjahua syytetään saaneen sääntöjen vastaisesti 100 000 dollarin arvosta ateriakulujen korvauksia. Valtakunnansyyttäjä Avichai Mandelblit mukaan Ezra Seidoff, entinen Benjamin Netanjahun kansliapäällikkö(?) käski pääministerin virka-asunnossa olevia kokkeja, asunnon kiinteistöhuoltopäällikköä ja Sara Netanjahun sihteereitä väärentämään aterioiden laskut ja sitten hän allekirjoitti ne kaikki saatekirjeen kanssa ja lähetti ne sitten valtionkirjanpitäjälle. Toisin sanoen Sara Netanjahun esitetään toimineen yhteistyössä Ezra Seidoff luodakseen valheellisen mielikuvan siitä, että pääministerin virka-asuntoon ei oltu palkattu kokkia, vaikka siellä oli koko ajan heitä töissä. Kuitenkin Saran Netanjahua ei syytetä olleen mukana kuittien väärentämisessä tai olleen tietoinen siitä, mutta kuitenkin olleen yleisellä tasolla mukana asiassa.

Benjamin Netanjahu on kiistänyt syytteen vaimoansa vastaan ja syyttänyt rikkeistä entistä virka-asunnon henkilökunnan päällikköä Meni Naftalia.

Tapaus 1270: Benjamin Netanjahun entistä tiedotusvälineneuvonantajaa Nir Hefetziä ja Eli Kamiria epäillään valtakunnansyyttäjän viran tarjoamisesta entisen piirikunnan syyttäjä Hila Gerstelille, jos tämä olisi suostunut vastineena jättämään syyttämättä Benjamin Netanjahun vaimon Sara Netanjahun epäillyt tapaukset kuittien tekaisemisesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Toisin sanoen Nir Hefetziä ja Eli Kamiria epäillään piirikunnansyyttäjä Hila Gerstelin lahjomisyrityksestä.  Omien sanojensa mukaan Hila Gerstel kieltäytyi tarjouksesta ja kertoi siitä tuomarikollegalle Esther Hayutille, mutta ei ilmoittanut varsinaisesti viranomaisille asiasta.

Tapaus 2000: Benjamin Netanjahua epäillään lahjuksien vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä tapauksessa, jossa hänen väitetään sopineen Israelissa levikiltään suurimman sanomalehden Yediot Ahronot kustantaja Arnon Mooseksen kanssa siitä, että hän edistäisi lainsäädäntöä, jolla heikennettäisiin Yediot Ahronotin pääkilpailija Israel Yahom-lehden toimintamahdollisuuksia. Vastineena tästä Yediot Ahronot lehti suostuisi palkkaamaan toimittajia, jotka ovat myötämielisempiä Benjamin Netanjahua kohtaan eli tarjoamaan mieluisampaa uutisointia.

Tapaus 3000: Miki Ganor ThyssenKruppin myyntiedustajaa Israelissa, muita Israelin puolustusministeriön huippuvirkamiehiä ja Netanjahun huippuavustajia epäillään lahjuksien antamisesta tai vastaanottamisesta, luottamusaseman väärinkäytöstä, petoksesta ja rahanpesusta niin, että he Israel olisi ostanut miljardeilla sekelien arvosta ydinsukellusveneitä Saksasta. Benjamin Netanjahun ei ole itse tapauksessa epäiltynä, mutta hänen asianajajansa ja luotettunsa David Shimron, hänen huippuhenkilökohtainen ulkomaanlähettiläänsä Yitzhak Molcho, hänen entinen kansliapäällikkönsä David Sharan, hänen entinen kansallinen turvallisuusneuvonantajansa Avriel Bar Yosef ja entinen laivaston päällikkö Eliezer Marom ovat kaikki epäiltyjä.

Tapaus 4000: Benjamin Netanjahua epäillään lahjukseen liittyvästä rikoksesta laittomassa sopimuksessa kommunikaatiojättiyritys Bezeqin kanssa. Bezeq-yrityksen suuren osakkeenomistajan esitetään käskeneen omistamaansa Walla-uutissivustoa kirjoittamaan positiivista uutisointia Netanjahusta ja hänen perheestään vastineensa siitä, että pääministeri edistää Bezeqiä suosivaa lainsäädäntöä.

Yhteenvetona yksi Israelin presidentti on eronnut virastaan väärinkäytöksien tultua ilmi ja toinen on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen raiskauksesta. Yksi maan pääministeri tuomittu petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä ja veronkierrosta ja yksi puolustus- ja liikenneministeri on joutunut eroamaan ahdistelutapauksien tultua julki ja hänet tuomittu myöhemmin kahden naisen seksuaalisesta ahdistelusta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Niin ikään kaksi Jerusalemin pormestaria on tuomittu lahjusten vastaanottamisesta ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi Israelin maan korkeimmista uskonnollinen johtajista on tuomittu lahjusten vastaanottamisesta ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja toinen taas petoksesta ehdolliseen.

Nykyistä Israelin nykyistä pääministeriä Benjamin Netanjahua epäillään ainakin kahdessa tapauksessa lahjukseen liittyvästä rikoksesta ja hänen vaimoansa vastaan on nostettu syyte väärin perustein saaduista ateriakorvauksista. Myös pääministerin tiedotusvälineneuvonantajia epäillään lahjonnasta liittyen siihen, että syyte olisi jätetty nostamatta pääministerin vaimoa vastaa (!). Pääministerin avustajanhenkilökunnasta entistä kansliapäällikköä syytetään kuittien väärentämisestä ja vuorostaan hänen asianajajansa, huippuhenkilökohtaista ulkomaanlähettiläänsä, hänen entinen kansliapäällikköänsä, hänen entistä kansallista turvallisuusneuvonantajansa ja entistä laivaston päällikköä epäillään lahjuksien vastaanottamisesta.

Toisin sanoen useat Israelin menneistä ja nykyisistä korkeimmista poliittisista johtajista on tuomittu rikoksista jopa vankeuteen ja ainakin muutama korkeimmista uskonnollisista johtajista. Lisäksi Israelissa ei ole ennenkuulumatonta, että presidentti tai pääministeri on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tämä itse asiassa osoittaa sen, ettei maassa kukaan ole perustuslain yläpuolella.

Huomionarvoista juuri nyt on, että Israelin nykyistä pääministeriä epäillään useammasta rikoksesta, hänen vaimoansa ja yhtä hänen avustajakuntansa jäsentä vastaan on nostettu syyte ja muita hänen avustajakuntansa kuuluvia epäillään rikoksista. Epäilykset rikoksista eivät vielä osoita nykyistä pääministeriä syylliseksi eikä syytteen nostaminen hänen vaimoansa, mutta ne ainakin kertovat siitä, että Israelissa tapahtuu nyt politiikassa hyvin paljon ja Israelin oikeuslaitoksen syyttäjillä ja tuomareilla on suuri valta ja vastuu oikeuden toteutumista Israelissa ja viime kädessä maan tulevaisuudesta.

Lähteet:

Ezer Weizman:

http://www.nytimes.com/2000/05/29/world/israel-s-president-accused-of-finance-misdealing-will-resign.html

https://www.jta.org/2000/07/12/archive/weizmans-long-public-life-ends-under-a-cloud-of-scandal

https://www.theguardian.com/news/2005/apr/26/guardianobituaries.israel

Moshe Katsav:

http://www.jpost.com/Israel-News/Former-Israeli-President-Moshe-Katsav-to-be-released-today-476074

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-president-mo...

https://www.haaretz.com/1.5108770

http://www.jewishvirtuallibrary.org/moshe-katsav

Yitzhak Mordokai:

https://www.jewishvirtuallibrary.org/yitzhak-mordechai

https://www.haaretz.com/yitzhak-mordechai-to-keep-rank-despite-sex-assault-conviction-1.169434

Ehud Olmert:

http://www.jpost.com/Israel-News/Ex-PM-Olmert-released-from-jail-after-serving-16-months-for-corruption-charges-498515

http://www.timesofisrael.com/judge-convicts-ehud-olmert-of-taking-bribes/

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-27387568

http://www.timesofisrael.com/olmert-offered-aide-10000-a-month-to-serve-jail-time/

Uri Lupolianski:

https://www.timesofisrael.com/ex-jerusalem-mayor-gets-6-years-for-taking-bribes/

http://www.jpost.com/Israel-News/Former-Jerusalem-mayor-escapes-6-year-jail-sentence-due-to-health-438764

http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/former-jerusalem-mayor-uri-lupolianski-convicted-in-holyland-case/2014/03/31/

Yona Metzger:

http://www.jpost.com/Israel-News/Former-chief-rabbi-Metzger-convicted-in...

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3237245,00.html

https://www.timesofisrael.com/ex-israel-chief-rabbi-to-serve-jail-time-in-plea-deal-for-fraud/

Eliyahu Bakshi-Doron:

https://www.timesofisrael.com/former-chief-rabbi-convicted-of-fraud-breach-of-trust/

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5004132,00.html

Benjamin Netanjahu:

https://www.reuters.com/article/us-israel-netanyahu-police/israeli-police-recommend-bribery-charges-against-netanyahu-idUSKCN1FX2JD

http://www.jewishpress.com/news/politics/ag-sara-netanyahu-to-be-charged-with-fraudulently-receiving-100000/2017/09/08/

http://www.jpost.com/Israel-News/Attorney-General-notifies-Sara-Netanyahu-of-intent-to-indict-504575

https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-be-questioned-in-bezeq-corrup...

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5122753,00.html

http://www.jpost.com/Israel-News/Bibi-probes-A-guide-for-the-perplexed-543438

https://www.timesofisrael.com/tv-police-tell-pm-they-recommend-he-be-indicted-for-bribery-breach-of-trust/

https://www.timesofisrael.com/pm-not-a-suspect-in-naval-graft-probe-police-chief-confirms/

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4764655,00.html

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Onpa tasaisen kriminaalia väkeä ollut Pyhän maan johdossa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Onhan näitä muitakin kuten Ariel Sharon. Lista on niin pitkä, että saisi oman bloginsa aiheesta :/

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tapausten paljastuminen viittaa kuitenkin myös toimivaan oikeusjärjestelmään. Verrataanpa vaikka Neuvostoliittoon/Venäjään, jossa yksikään moraaliton johtaja ei ole joutunut oikeuteen. Tätä pitäisi enemmänkin toimimattoman oikeusjärjestelmän merkkinä kuin merkkinä korkeasta moraalista.

Juha Hämäläinen

#3. Eli kaikki hyvin Israelissa siis.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sinulta jäi huomaamatta ainakin yksi "myös", muutoin tuskin olisit sortunut tuollaiseen ylitulkintaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kiitos hyvästä taustoituksesta, mielestäni nämäkin tapaukset osoittavat hyvin miten riippumaton Israelin oikeuslaitos on kulloisestakin poliittisesta johdosta.

Toimituksen poiminnat