veikkamattila1 The battleline between good and evil runs through the heart of every man.

Ei totuudenjälkeinen aika vaan valheenjälkeinen aika

Suomalaiseen keskustelusanastoon on asettunut viime vuoden lopusta lähtien uusi ilmaus ”Totuudenjälkeinen aika”. Se lienee suora käännös englanninkielisestä ilmauksesta ”A Post-truth Age” ja käsite on esiintynyt tutkijoiden, poliitikkojen ja toimittajien kirjoituksissa useita kertoja.

Heidän mukaansa tälle nyt käynnissä olevalle ajalle ovat tyypillistä vaihtoehtoiset tosiasiat, hihasta vedetyt totuudet ja asiantuntijoiden auktoriteettien kyseenalaistaminen, ja ne ovat suosittuja verkossa toimivien, uusien ”roskamedioiden” ja niiden kannattajien parissa. Näiden toimittajien, poliitikkojen ja tutkijoiden ajatuksena ikään kuin on, että aito totuus on jätetty tai jäänyt menneisyyteen ja nyt elämme sen jälkeistä aikaa, jossa kaikki voivat luoda omat tosiasiansa ja valita mieleisensä uskomukset.

Taustalla näkyy väistymättä arvoliberaalia (tai punavihreiden), uusvasemmistolaista ja ateistista maailmankuvaa tunnustavien valtava pettymys Iso-Britannian Brexit-kansanäänestyksen tulokseen ja Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltojen presidentiksi Hillary Clintonin sijasta.  Brexitin kannattajien ja Trumpin katsotaan olleen välittämättä tosiasioista, muunnelleen niitä kansaan vetoamiseksi ja sen harhaan johtamiseksi. (En kuitenkaan ota tässä kirjoituksessa kantaa näihin kysymyksiin vaan keskityn siihen, mitä ne kertovat ajastamme.)

Länsimaissa on jo pitkään viljelty vallitsevina ideoina ja ajatuksina siitä, että ”kaikki totuudet ovat suhteellisia ja yhtä totta”, ”ei ole olemassa absoluuttisia totuuksia tai ne ovat kuolleet” ja ”jokainen totuus on vain ihmisten keino yrittää ajaa omaa etuansa” yms. Kun ”totuuden jälkeisestä ajasta” puhuvat ja kirjoittavat, monet toimittajat, tutkijat ja poliitikot ovat itse kylväneet vuosikymmeniä näitä ajatuksia, saavat he nyt niittää sitä, mitä ovat itse yhteiskuntaan kylväneet.

Se, että he yleensä puhuvat ”vaihtoehtoisista tosiasioista”, hihasta vedetyistä totuuksista ja mielipiteistä samanvertaisina asioina tosiasioille ja totuudelle, kertoo kuinka syvällä suossa tai sokeudessa he ovat. Kun omassa elämässä totuuden ja valheen raja on lähestulkoon hämärtynyt tai hävinnyt, niin samalla on mennyt kyky sanoa suoraan toisille, että nuo eivät ole ”vaihtoehtoisia tosiasioita”, vaan valheita eikä hihasta vedetty asia ole toinen totuus vaan se on valhe.

Kuitenkin ”totuuden jälkeisestä ajasta” puhuvien ja kirjoittajien toiminnassa on pohjimmillaan kyse ihmisessä syvällä olevasta kaipauksesta totuutta kohti ja sen puolesta, että totuus voittaisi valheen. Onneksi absoluuttinen totuus ei ole maailmasta kadonnut mihinkään, vaan useimmat ihmiset ovat vain hylänneet sen ja kääntyneet valheeseen. Tämä totuus eli Jeesus tulee lopulta hävittämään kaiken valheen maailmasta. Kun valhe on hävitetty maailmasta, alkaa valheenjälkeinen aika eli ikuisen totuuden aikakausi.

 


 

 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Kalle Erkkilä

Tulee eittämättä mieleen Johannes 8:31,32:
31.Niin Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka uskoivat häneen: "Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani;
32. ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi".

Toimituksen poiminnat